UK

Bryssel “förbereder sig för det värsta” från Storbritannien efter att ha ändrat NI -protokollet

B

russels förbereds enligt uppgift för det värsta när det väntar på Storbritanniens svar på en rad åtgärder som det föreslog att minska byråkratin i Irland

Europeiska unionens kommission har fastställt åtgärder för att minska 80% av kontrollerna och dramatiskt sänka tullprocesser för varor, särskilt livsmedel och jordbruksprodukter, mellan Storbritannien och ön Irland.

Den brittiska regeringen välkomnade tillkännagivandet på onsdagskvällen och signalerade att den ville att “intensiva samtal” skulle följa EU: s förslag, avsedda att ta itu med störningar orsakade av Nordirlands protokoll.

Men EU förbereder sig nu för det värsta från Storbritannien som svar på sina förslag och fruktar att Boris Johnson kommer att avvisa planen, enligt tidningarna The Guardian och The Independent.

EU-kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic som har lovat åtgärderna kommer att vara ‘mycket långtgående’ och ta upp frågor om förflyttning av livsmedelsvaror och mediciner över jordbruket (Brian Lawless/PA) / PA Wire

“EU har nu publicerat sina förslag som svar på dem i vårt kommandopapper”, sade en talesperson för den brittiska regeringen.

”Vi studerar detaljerna och kommer naturligtvis att titta på dem seriöst och konstruktivt.

”Nästa steg bör vara intensiva samtal om båda våra förslag, snabbt genomförda, för att avgöra om det finns en gemensam grund för att hitta en lösning.

“Betydande förändringar som tar itu med de grundläggande frågorna i protokollets kärna, inklusive styrning, måste göras för att vi ska komma överens om en hållbar lösning som ger stöd i Nordirland.”

Den kontrollerade regim som föreslagits av EU skulle också avlägsna utsikterna för att vissa brittiska produkter, inklusive Cumberland-korv, kommer att förbjudas att exporteras till regionen.

EU -planen innehåller också en minskning med 50% av tullpapper som krävs för att flytta produkter till Nordirland från Storbritannien.

I gengäld har handelsblocket begärt att skyddsåtgärder ska genomföras för att ge extra försäkringar om att produkter som sägs vara avsedda för Nordirland inte hamnar över den irländska gränsen.

Posted By : dt hk