PC Culture

Fritt tal som hädelse: Crackdown i Europa

Finlands minister Paivi Rasanen talar till reportrar under en presskonferens i Aten, Grekland, 2012. (John Kolesidis / Reuters)

Europas “hat-speech-lagar” har tagit kärnprinciperna för “hädelse-lagar” och klätt upp dem i en urvattnad västerländsk förpackning.

Freedom tal är en av de mest grundläggande amerikanska värdena. Det här värdet togs i ännu högre grad i fokus nyligen när min expat, prins Harry, helt kungligt förolämpade sin värdnation genom att kalla det första ändringsförslaget “bonkers” på den Kalifornienbaserade Fåtöljsexperter podcast. Till och med som britt kunde jag fortfarande upptäcka ironin i det blod som härstammar från kung George III som klagar på konstitutionella rättigheter i det fria landet.

Men prins Harrys förmåga att tala fritt om sin tro kanske inte gick så bra i andra länder som tidigare var under kronan. Ta Pakistan. Förra veckan firade förespråkare som stöds av människorättsgruppen ADF International en seger för yttrandefrihet vid High Court i Lahore, Pakistan. Ett par anklagades för att ha sänt ett stötande meddelande om profeten Mohammed och Koranen på engelska 2014. Tänk på att de inte talar engelska. Tänk på att fruens telefon hade saknats under en hel månad innan den inflammatoriska texten skickades. Shafqat Emmanuel och Shagufta Kausar är katolska, analfabeter och helt oskyldiga. Paret, fyra föräldrar, dömdes till döden 2014. I ett kännetecken har High Court nu kastat ut fallet. SIM-kortet från telefonen i fråga hade inte skickats för rättsmedicinskt test och ansågs därför vara otillåtligt som bevis, vilket undergräver åtalets fall.

Segern är goda nyheter för familjen, som redan har tappat år tillsammans när föräldrarna försvann i fängelse för ett brott de inte begick. Men det kommer inte att ändra lagen.

Fallet uppmärksammar det bredare problemet i hela regionen. Hundratals väntar på döden på grund av hädelse. Den pakistanska lagen förbjuder någon att förolämpa religiösa övertygelser. I praktiken kan detta vara något så trivialt som att gilla ett Facebook-inlägg. Domstolar tillåter att vaga anklagelser blir obestridda, vilket gör avsikten irrelevant. Djävulen ligger i den detaljerade tolkningen av den förolämpade parten. Känna förolämpad? Rapportera gärningsmannen. Kriminalisering av tal och diskussion – till och med kritik av religion eller ideologi – strider mot internationella människorättsfördrag och undergräver all uppfattning om en rättvis demokrati.

Under en lång tid har västvärlden pekat fingret på Mellanöstern för förekomsten av hädelse lag och dess användning mot religiösa minoriteter. Den 29 april antog Europaparlamentet en resolution som kallade på de pakistanska myndigheterna att frigöra Shafqat Emmanuel och Shagufta Kausar omedelbart och villkorslöst och att upphäva deras dödsdom. ” Det uppmanade också Pakistan att “effektivt förvisa användningen av hädelse lagar.” Ansträngningarna för att återställa friheten är goda och rätta. Men som alla skolbarn vet, med varje långt anklagefinger som sträcker sig, pekar tre tillbaka på anklagaren.

Till vår skam ärvde Pakistan faktiskt denna drakoniska lag direkt från de koloniala briterna. Vi kanske tror att vi har skakat bort dessa odemokratiska sätt. I själva verket upphävde Skottland, en av de fyra nationerna i Storbritannien, formellt sin arkaiska hädelse lag tidigare i år. Men det europeiska talet är inte så fritt som man skulle tro.

Faktum är att Skottland i en handfull liten hand upphävde inte bara sin hädelse, utan bytte ut den mot en ny lag som fastnar på tal som kan tolkas som stötande. Det är inte kyrkan – eller Gud – som skyddas längre, utan ”vaknade kyrkan”. De som uttrycker ortodoxa åsikter om äktenskap eller kön kan potentiellt befinna sig inför en straff på upp till sju år.

Eller resa österut över Nordsjön till Nordiska Finland. Päivi Räsänen – mormor, parlamentsledamot och tidigare inrikesminister – står inför straffrättsligt åtal på grund av kommentarer från sociala medier. Hon kritiserade inte islam, men hon utmanade sin egen kyrka – hon frågade dem varför de hade beslutat att sponsra Helsinki Pride Parade 2019. Det räckte för att utlösa en polisutredning. Räsänen har den bibliska uppfattningen att äktenskapet är mellan en man och en kvinna och sade det i en broschyr som skrevs till kristna 2004 och som en del av en radiointervju 2019. Hon åtalas på tre anklagelser om ”etnisk agitation” enligt en lag som antogs efter hennes broschyr publicerades.

Europas ”hat-speech-lagar” har tagit kärnprinciperna i ”hädelse-lagar” och klätt upp dem i en urvattnad västerländsk förpackning. Tankar märks nu som “otydliga”, inte för att diskutera gudar utan dogm – även om den dogmen fortfarande är allmänt hållen. Påven har varit tydliga i sina åsikter om äktenskapet. Drottningen av England själv är chef för en kyrka som bekänner samma uppfattning. Betydande delar av europeiska befolkningar ansluter sig till dem, uppgår till en av fem britter och en av fyra fenor. Dessa är mycket betydelsefulla minoriteter – men internationella rättsliga standarder för yttrandefrihet skyddar deras rätt att uttrycka sina åsikter, även om de uppgick till färre.

Räsänens erfarenhet kommer inte att vara densamma som de som åtalas i Sydasien. Hon tappar verkligen inte på dödsraden. Problemen i Pakistan är utan tvekan allvarligare. Men att byta ut en typ av obestridlig “grupptänk” mot en annan, även med mindre fängelsetid, gör ett hån mot demokrati från 2000-talet. I grunden är att tysta dialogen under “hädelse” eller “hatprat” lagar helt enkelt två sidor av ett auktoritärt mynt.

Ett brev skrivet i maj av ledande akademiker från Princeton, Stanford, Yale, Harvard och andra toppuniversitet har uppmanat USA: s utrikesminister Anthony Blinken att överväga den finländska åklagarens åtgärder för att utgöra ”grova mänskliga rättighetsbrott” mot Päivi. Räsänen och införa individen ekonomiska sanktioner. Ingen rimlig balans mellan varorna av allmän ordning, civil jämlikhet och religionsfrihet kan någonsin stödja detta undertryckande av rätten att tro och uttrycka sin tro, ”står det i brevet. Det formuleras starkt. Men det får en att reflektera över den riktning Europa tar som dessa ord, som normalt är reserverade för länder som Pakistan, skulle gälla.

Som en europeisk aktör är det kanske dags att skriva mitt eget brev till USA: s ledare. Kära ”det fria landet” – ta hand om dina kamrater. Det första ändringsförslaget är långt ifrån ”bonkers”. Yttrandefriheten är bara fri om det är gratis för alla – även för dem som du inte håller med.

Lois McLatchie – Lois McLatchie skriver för Alliance Defending Freedom UK och finns på Twitter på @LoisMcLatch.


Posted By : angka keluar hk