Businessz

Guinness 0.0 kommer äntligen att göra en försenad omstart i Storbritannien i början av september

FTSE 100 dryckesjätten äger det irländska stout -märket. Efter fyra års utveckling, och efter att ha beskrivits som Guinness “största innovation på decennier”, släpptes nollprocentig brygd på stormarknadens hyllor i oktober förra året.

Men drycken gjorde rubriker när den drogs bara några veckor senare, med The Food Standards Agency som sa att “produkten kan innehålla mögel”.

Diageo återkallade frivilligt alla burkar och erbjöd återbetalningar och sa att det hade skett “en mikrobiologisk kontaminering som kan göra vissa burkar osäkra att konsumera”. Det fanns inga rapporter om att någon blivit sjuk av att ha druckit brygden.

Efter månaders arbete med att skärpa produktionsprocessen återupptogs drycken i Irland den här månaden och kommer nu inom kort att återvända till Storbritannien.

Diageos brittiska vd, Dayalan Nayager, sa till Standard: “Det är en av de efterlängtade lanseringarna. Den goda nyheten är att vi just lanserade i Irland förra veckan, så den är live. Den kommer till Storbritannien i slutet av augusti / tidigt September.

“Vi sa alltid att kvaliteten på Guinness verkligen är viktig, vi byggde varumärket på dess kvalitetsuppgifter och vi uppmanade att ta tillbaka det baserat på att vi inte var nöjda med kvaliteten först. Vi ville se till att när vi relansera det är på den kvalitet vi förväntar oss.

“Efterfrågan från kunder från den tid vi återkallade har varit massiv. Det verkar vara en öppen dörr med konsumenter som väntar på det.”

Som standarden tidigare rapporterat hade Nayager tidigare sagt att han tittade på att lansera Guinness 0.0 under våren 2021. Men en talesperson för dryckesföretaget sa idag att planerna för vårrelansering skjuts tillbaka “eftersom det tog längre tid än väntat för att säkerställa kvaliteten var tillbaka “till kraven.

Dryckesjätten installerar för närvarande tusentals av sina “micro draft system” runt om i Storbritannien, för att tillåta mindre arenor att sälja en “fatkvalitetslint” av antingen Guinness eller alkoholfri version.

Det kommer mitt i en växande trend bland olika jättar för olika drycker mot att skapa nya låga produkter.

Heineken och Carlsberg har båda skapat alkoholfria versioner av sina flaggskepps ölmärken och belgiska AB InBev lovade nyligen att låg- och alkoholfria produkter kommer att utgöra 20% av sin dryckesportfölj till 2025.

Förutom Guinness 0.0 har Diageo i år lanserat nollalkoholversioner av både sina Gordons och Tanqueray-gin.

Nayager sa att varumärkena presterade “utomordentligt bra” – med Gordons 0,0 som uppnådde 17% av London Drys skala under sex månader till juli. Ginen har bara 24 kalorier per portion, vilket Nayager tror har bidragit till dess popularitet,

Det kom när Diageo rapporterade en kraftig årlig försäljning på torsdagen, trots att lockdowns stängde barer och inför kostnadsinflationen.

FTSE 100 -dryckesjätten sa att nettoomsättningen ökade med 8% till 12,7 miljarder pund under året till slutet av juni “som drivs av tillväxt i alla regioner”.

Företaget fick hjälp av en stark tillväxt i detaljhandeln. Den nordamerikanska organiska nettoomsättningen ökade med 20%, ökad med nästan 85% av barerna och restaurangerna som nu har öppnat igen.

Storbritannien, där barer förblev slutna under stora delar av året, hade en försäljningstillväxt på 7%. Öl drabbades särskilt hårt, en minskning med 16% under perioden. “Vi ser detta komma tillbaka när platser öppnar igen,” sa Nayager.

Diageo, som också ligger bakom varumärken från Johnnie Walker till Smirnoff, sa att rörelseresultatet ökade med 75% till 3,7 miljarder pund och ökade sin slutliga utdelning med 5% till 44,59pa aktie.

I synnerhet växte tequila 79% utöver 25% tillväxt förra året. Företaget äger Patron och köpte high-end Casamigos-märket för rapporterade 700 miljoner dollar från George Clooney 2017.

Precis som konsumentjättarna Unilever och Reckitt står Diageo inför höga kostnader för vissa råvaror och pågående logistikkostnadsinflation.

Finanschef, Lavanya Chandrashekar, sa att inflationen nu är “ett par punkter högre” än den historiska nivån på cirka 2% i majs och aluminium.

Men Chandrashekar sa att företaget har lyckats kompensera inflationen genom produktivitet, volymtillväxt och en blandning av prissättning.

“Prissättning är ett verktyg väl inom Diageo -arsenalen”, sa hon. “Dessa resultat visar den motståndskraft och smidighet som vi har hanterat i stort sett alla omständigheter som kastats upp i år.”

Företaget varnade för att det förväntar sig “volatilitet på kort sikt på vissa marknader”, inklusive Indien och Indonesien, och sade att försäljningen fortfarande drabbas av internationella resebegränsningar.

Hargreaves Lansdowns Sophie Lund-Yates sa att gruppen “har kommit ur pandemin i anmärkningsvärt motståndskraftig form”.

Posted By : data pengeluaran hk