Politicz

PMQ: s dom idag: Starmer slog Johnson med kulor i Godfather-liknande massaker

T

he Godfather är en av Boris Johnsons favoritfilmer, så han känner till restaurangscenen där en förvånad Sollozzo dödas. I eftermiddag premiärministernvar Sollozzo. Lockad i en fälla och pumpad full av kulor av Keir Starmer, den kille som han självskrivet hade skrivit ut som ofarlig.

Westminsters uppdatering av mobsterklassikern började med behag om Englands Euro 2020-seger. Starmer minns att han var på Wembley för nederlaget 1996, en chippy påminnelse om att han är en fotbollshängare, inte bara ett fan på Englanddagar.

Fällan låg. “Varför sparkade inte premiärministern den tidigare hälsosekreteraren på fredag ​​morgon?” En perfekt öppnare. Om han hade sett vad som skulle komma skulle Johnson ha medgett: ”Han har rätt, herr talman, jag skulle ha sagt upp Hancock omedelbart men jag blev distraherad av möten om vaccinationsprogrammet, vilket jag är glad att säga är på rätt väg.”

Men Johnson såg ingen fara. Så istället lät han som om han typ av sparkade Hancock till slut. “Jag läste berättelsen på fredag ​​och vi hade en ny hälsosekreterare på plats till lördag”, breeze premiärministern och satt sig ner.

Starmer lekte med sitt byte för ytterligare ett par frågor. Hade inte premiärministern bestämt frågan “stängd” på fredag? Var inte hans kontor informerat om att han var ”ganska glad” för att Hancock skulle stanna kvar i tjänsten? “Premiärministern måste ha varit den enda personen i landet som tittade på det fotot på fredag ​​morgon och tänkte att hälsosekreteraren inte skulle få sparken omedelbart.”

AFP via Getty Images

Johnson visste att han var ute på en lem, men verkade säker på att han kunde neutralisera Starmer (som han har gjort på många onsdagar) med förlöjligande och lite vaccin braggadocio. Han hade agerat, skakade han, ”i positivt blixthastighet jämfört med gentemannen som tillbringade tre dagar med att försöka och inte misslyckas med sin ställföreträdande ledare – som han sedan befordrade”.

Starmer sugade upp det och drog premiären djupare in i mördningsmarken för hans vackert utformade frågor. “Om en minut kommer han att säga att han gjorde vinnaren igår kväll,” flirade han. Det var ”bländande uppenbart” att det fanns en intressekonflikt när Hancock utsåg sin någon gång älskare till Ned, eller icke-verkställande direktör på Health.

Johnson utstrålade fortfarande självbelåtenhet. Gina Coladangelo hade också lämnat sin tjänst, påpekade han och kastade in att Storbritannien hade överträffat Israels vaccinationsnivå.

Vid denna tidpunkt i gudfadern signalerar en skrikande ljudeffekt av ett tåg ögonblicket för att fällan ska stängas. Starmer, som blev kall som is, tog upp fallet med Ollie Bibby, en omhuldad son som dog på sjukhus av leukemi utan sin familj eftersom de följde reglerna för besök som den tidigare hälsosekreteraren hade fastställt.

”På sjukhus bad han om att träffa sin familj,” sa Starmer. Den unge mans mor hade följt reglerna till punkt och pricka, men ändå hade Hancock struntat i dem exakt samtidigt. Arbetsledaren stirrade rasande nerför näsan på PM: “Hur skulle du kunna tro att denna fråga stängdes på fredag?”

AFP via Getty Images

Det är sällsynt att se Boris Johnson ordentligt skramlad. Men öre släppte äntligen att bilden av Hancock som tog tag i hans assistents bum var inte alls rolig eller oseriös för människor som förlorade sina nära och kära.

Tory-ledaren blev rosa och började bråka om att dela sorg och smärta hos Ollie familj, som om det var möjligt. Och sedan förvärrade han saker och ting genom att babla: “Egentligen det vi gör som en regering, istället för att fokusera på saker som händer inom Westminster-bubblan, fokuserar vi på att rulla ut det vaccinet.”

Snabbt som en blixt utnyttjade Starmer premiärministerns misstag. ”Det här är inte Westminster-bubblan”, mumlade han, ansiktet mörkt av avsky. Starmer visade sedan hur flitigt han hade förberett sig för dagens möte. Han hade pratat med Ollie mamma och hört från första hand om ”de hemska omständigheterna hon och hennes familj har gått igenom”.

Medan Johnson krånglade i sitt säte, sa Starmer att Ollie mamma hade sagt till honom att hon tittade på var och en av Johnsons presskonferenser “och hon hängde på varje ord som regeringsministrarna sa så att hon skulle veta vad hennes familj kunde och inte kunde göra”.

Tory-parlamentsledamöternas förskräckta ansikten visade att Starmer hade tänt upp en nerv. Oskyldigt anklagade Starmer premiärministern för att inte ha ifrågasatt Hancock “antingen för att han inte ville veta svaren eller så vet han mycket väl att det finns mer att komma ut”.

Johnson mumlade ”nonsens” från bänken mittemot, men det var för sent. Han var en deflaterad figur i slutet av utbytena, fångad av sin egen självbelåtenhet – först om den verkliga betydelsen av Hancock-skandalen, sedan igen när han möter en tidigare chef för åklagare som idag avslöjade att han fortfarande är mästare på en bedöma förhör i rättssalen med en dödlig slug av politisk insikt.

Med ett knepigt vidval i morgon är det testtider för Sir Keir Starmer. I eftermiddag visade han att han inte kan skrivas av lätt.

Posted By : togel hari ini hongkong