Politicz

Tusentals européer i “fast status” limbo på dagen för deadline

C

ampaigners har varnat för att tusentals européer i Storbritannien riskerar att lämnas i limbo under onsdagens EU-avvecklade statusfrist.

EU-medborgare som bor i Storbritannien har fram till midnatt att ansöka om avvecklingssystemet efter Brexit eller riskera att förlora sina rättigheter till lagligt arbete eller göra anspråk på vissa förmåner, inklusive gratis vård.

Mer än fem miljoner människor har ansökt och regeringen står inför en stor eftersläpning.

Labour har krävt att tidsfristen ska förlängas men en regeringsminister sade idag att programmet hade varit “en extraordinär insats”.

Affärsminister Anne-Marie Trevelyan sa till Sky News att ”ibland kan regeringsprocesser vara svåra – den här var verkligen effektiv och smidig för de 5,2 miljoner människorna”.

Silvana Lanzetta med sin dotter och son

/ Silvana Lanzetta

Förra veckan hade cirka 400 000 formulär ännu inte behandlats.

Elena Remigi, som startade In Limbo-projektet för att dokumentera EU-medborgarnas erfarenheter i Storbritannien, sa: “Det är svårt att förklara när du vill hyra ett hem eller ansöka om ett jobb att din status är” väntar “.”

Silvana Lanzetta flyttade till London från Italien för 20 år sedan. Hon och hennes dotter Carys, 12, har fått sin fasta status bekräftad, men hennes son Oskar, sex, har fortfarande inte.

Lanzetta, som bor i Brentford, sa: ”Det har varit så stressande. Jag har försökt ringa in räddningstjänsten, men ingen svarar. Jag förstår inte varför min dotter och jag har ordnat status, men min son inte. ”

Det uppskattas att det finns cirka en miljon EU-medborgare som bor i London. Vissa stadsdelar har skapat system för att hjälpa människor att navigera i formuläret.

Maike Bohn, medgrundare av 3 miljoner, sa: ”Om du ringer till regeringens hjälplinje är du i väntan i en och en halv timme.

”Det finns familjer som inte vet att de måste ansöka om sina barn och äldre som inte förstår processen. Det är en förvirring. Det är så mycket förvirring att det är bunden till oändlig diskriminering och människor kan förlora sina rättigheter till arbete och få tillgång till vård utan att ens veta det. ”

Posted By : togel hari ini hongkong