Science

Vi kanske aldrig sover igen efter att ha sett den här spindeln skjuta sig i byte som en slangbella

Spindlar är kanske inte de trevligaste varelserna att se sig lurar runt ditt hem, men de tjänar ett viktigt syfte att skicka flugor och andra skadedjur som annars skulle lämnas okontrollerade. Många spindlar är passiva jägare som väver nät och väntar helt enkelt på att en intet ont anande får fastna, men en ny studie av forskare vid University of Akron avslöjar att en viss spindelart gillar att använda sin egen kropp som en projektil, och den är faktiskt snäll av skrämmande.

I studien, som publicerades i Proceedings of the National Academy of Sciences, observerade forskare de speciella jaktvanorna hos triangel-vävare spindlar Tengellidae cavatus. Att bakhålla byten är något som de flesta spindlar är skickliga på, men triangelvävare tar saker till nästa nivå genom att använda sina egna banor för att slänga sina kroppar i höga hastigheter.

Tekniken är helt geni: För det första bildar spindeln basen på sin triangulära bana med två statiska punkter som grund. Sedan använder den sin kropp som den tredje ankarpunkten, sträcker den sig och drar banan spänd och hänger tålmodigt tills en fluga eller annan insekt kommer i kontakt med banan.

När bytet berör banan släpper spindeln sin kropp och all lagrad energi den har byggt upp genom att hålla spänningen på nätet. Spindeln slår faktiskt inte byten, men frigöringen av spänningen får webben att dra ihop sig, täcker bytet i ytterligare nätsträngar och gör det omöjligt för det att fly.

“Detta är det enda kända fallet av en icke-mänsklig som använder en extern enhet för effektförstärkning”, skriver forskarna. “Detta resultat avslöjar en underuppskattad funktion av spindelsilke och utökar vår förståelse för hur kraftförstärkning används i naturliga system, vilket visar anmärkningsvärd konvergens med mänskligt tillverkade kraftförstärkningsverktyg.”

Mike Wehner har rapporterat om teknik och videospel under det senaste decenniet och täcker nyheter och trender inom VR, bärbara datorer, smartphones och framtida teknik.

Senast fungerade Mike som Tech Editor på The Daily Dot, och har varit med i USA Today, Time.com och otaliga andra webb- och utskriftsbutiker. Hans kärlek till rapportering är näst bara efter hans spelberoende.


Posted By : keluaran hk